Witam Was wszystkich.

Spożywczość szkliw ceramicznych? Dawno nie pisałem. W międzyczasie pojawiło się sporo wartościowych artykułów. Ja sobie eksperymentowałem w zaciszu naszej chłodnej pracowni. Jednak ponieważ obecnie mamy okres wakacyjny znalazło się trochę czasu. Będzie zarówno o spożywczości szkliw jak ich toksyczności. O tym pisali już chyba wszyscy. Było kilka bardzo dobrych artykułów, w tym Macieja Rybki –technologa ceramiki z ogromnym, wieloletnim doświadczeniem. Artykuł bardzo polecam. …ale skoro wszyscy to ja też . Moje pisanie to będzie raczej felieton niż opracowanie naukowe.

Spożywczość szkliw - zagadnienia

Postaram się odpowiedzieć na tak nurtujące pytania jak:

  • ile szkliwa może zjeść ceramik aby żyć dalej szczęśliwie
  • dlaczego szczury nie lubią szkliwa
  • jakie  są zagrożenia związane z wdychaniem szkliwa
  • czy posiłek w pracowni ceramicznej stanowi śmiertelne zagrożenie
  • jak mierzy się toksyczność w praktyce
  • czy można zmierzyć toksyczność szkliw domowym sposobem
  • jak bardzo zatruwają nas kubki do kawy i herbaty
  • czy w ogóle istnieje spożywczość szkliw ceramicznych
  • …i jeszcze kilka ciekawostek…

Opis

Artykuł będzie długi więc od razu odradzam czytanie osobom, które to męczy. Więcej – ponieważ stare przysłowie pszczół mówi, że czasem lepiej mieć przyjaciół niż rację odradzam czytanie znajomym. Mało osób mnie zna, a z tych, które mnie znają – mało osób wie, że pierwsze (nie jedyne) moje studia ( nie dość, że ukończone to jeszcze zakończone dyplomem ) to technologia żywności. Tam poświęciłem kilka semestrów na dogłębne zbadanie chemii, biochemii, mikrobiologii, toksykologii i analizie żywności.

Podsumowanie

Nie chciałbym budować swojej wiarygodności na cudzych osiągnięciach ale potwierdzić, że choć trochę można mi chyba zaufać i spożywczość szkliw ceramicznych nie ma dla mnie (zbyt wielu) tajemnic.

Masz problem? Szukasz porady?